Single split airconditioning system

Het kleinste airconditioning systeem is een single split systeem met één binnendeel en één buitendeel. Het binnendeel koelt en het buitendeel voert de warmte af. Een singlesplit systeem is ook verkrijgbaar met een warmtepomp. Het buitendeel trekt de warmte aan en het binnendeel geeft de warmte af.

airco_01

WindeX Engineering kan voor u berekenen of u kunt volstaan met een single split airconditioning systeem. Meestal worden de single split systemen aan elkaar gekoppeld tot een mulit split systeem.

Over airconditioning
Airconditioning is het rondpompen van een milieuvriendelijk koudemiddel dat de opgenomen warmte met behulp van warmtewisselaars op verschillende plaatsen uitwisselt. Dankzij een gecontroleerde drukverandering in de warmtewisselaar in het binnendeel ontstaat er een koeleffect. De lucht die door de ventilator langs deze warmtewisselaar geblazen wordt, geeft hierdoor zijn warmte af en koelt zo de ruimte. De door het koudemiddel opgenomen warmte wordt door middel van het leidingsysteem naar een buiten geplaatste warmtewisselaar (buitendeel) afgevoerd.

Verwarmen door airconditioning
Airconditioningsystemen kunnen ook ruimtes verwarmen door middel van een warmtepomp. Het bovenstaande koelprincipe wordt dan omgekeerd ingesteld waardoor warmte aan de buitenlucht wordt onttrokken. De warmtewisselaar in het buitendeel wordt veel kouder dan de buitenlucht zodat er nog steeds warmte aan de buitenlucht onttrokken kan worden en binnen de gewenste temperatuur wordt geleverd. De nieuwste generatie split airco’s met warmtepomp kunnen warmte blijven afgeven tot een buitentemperatuur van -15C.

Airconditioning of CV, energieverbruik 
Omdat de airconditioning warmtepomp alleen elektrische energie verbruikt om het koudemiddel rond te pompen is deze manier van verwarmen goedkoper dan het gebruik van een CV-ketel. Bij een verwarmingsbehoefte van 9 kW verbruikt een warmtepomp slechts 3 kW elektrische energie terwijl een hoogrendement CV-ketel 10 kW aan aardgas verbruikt. Een airconditioning-warmtepompsysteem in combinatie met een vloerverwarming is zeer comfortabel voor alle seizoenen en is ook nog eens voordeliger in gebruik! De aanschafprijs van de airco-installatie zal welliswaar hoger zijn dan een CV-installatie. Steeds meer doorslaggevend zijn echter de verbruikskosten door de stijging van de energiekosten en de wisselende klimaatomstandigheden. WindeX Engineering vertelt u graag meer over de mogelijkheden.